prikspijt

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op Twitter stelt iemand vandaag het woord prikspijt voor als Woord van het Jaar. Het woord zou zich ervoor kunnen lenen, want het is in elk geval dit jaar voor het eerst gesignaleerd in de reguliere media. In september schreef het Noordhollands Dagblad  over een groepje advocaten dat een kort geding aanspant tegen de staat vanwege de coronapas. Volgens een van de advocaten voelen sommige mensen inmiddels groepsdruk om zich te laten vaccineren, maar leidt dat bij jongeren ook tot spijt:

‘Met name kinderen en jongeren die niets van het virus te vrezen hebben, maar wel aanzienlijke schade kunnen oplopen door vaccinatie, zullen hiervoor gevoelig blijken en een voor hen volstrekt overbodig vaccin laten inspuiten. Het helpt hen niet en de kwetsbaren in de samenleving niet. Ik heb met heel veel jongeren met prikspijt gesproken,’ aldus Maes.

Prikspijt verwijst naar de spijt die sommige mensen hebben om hun coronavaccinatie. Ze hebben klachten door de vaccinatie gekregen of ze hebben het idee dat de coronavaccinatie toch geen bescherming biedt tegen covid.

Prikspijt werd deze zomer trending op de sociale media als wappiewoord voor de spijt die iemand heeft nadat hij of zij zich heeft laten vaccineren tegen corona, omdat zich vervolgens klachten zouden hebben ontwikkeld. Een paar maanden eerder, in mei om precies te zijn, dook het woord voor het eerst op Twitter op:

Prikspijt staat op de sociale media – niet geheel verrassend – ook wel bekend als vaccinatiespijt, maar dat woord is in de krant nog niet aangetroffen. Het fenomeen prikspijt werd trouwens onlangs in het tijdschrift Flair in twijfel getrokken:

Prikspijt: wie zal het écht hebben? Ik vermoed niemand. Met een beetje verstand wil je niets liever dan zo snel mogelijk weer terug naar het leven van voor maart 2020. Met een beetje verstand voorkom je uit alle macht een verlenging van lockdowns, beperkingen, maar vooral van overvolle IC’s en de afschaling van de reguliere zorg.

Definitie

prikspijt (de, g.mv.) spijt die iemand heeft van het feit dat hij of zij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde aandoening, bv. corona, synoniem vaccinatiespijt

Noot van de redactie: bijgewerkt en aangevuld in december 2021, n.a.v. de bespreking van het nieuwe woord priktwijfelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *