priktwijfelaar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eerder deze week was twijfeltelefoon Woord van de Dag. Het onderwerp is actueel, want vandaag begroeten we het woord priktwijfelaar in de krant. Trouw schrijft over vrijwilligers met een medische achtergrond die de straat opgaan om mensen met twijfels over de coronavaccinatie over de streep te trekken. De krant kopt:

Naar de ‘witte jassen’ willen de priktwijfelaars best even luisteren

Priktwijfelaar is iemand die nog in dubio staat of hij of zij zich zal laten vaccineren. Die vaccinatietwijfel leidt nog vaak tot ziekenhuisopname, aldus een intensivist die in de krant aan het woord komt:

Zo liggen er mensen op de ic die oprecht spijt hebben dat ze geen vaccinatie hebben gehad. Ik hoop dat iedereen de afweging over die prik in elk geval heel bewust maakt

Dat is trouwens een interessante uitspraak, die gemakkelijk aanleiding kan geven tot betekenisverruiming van het woord prikspijt, dat vooralsnog vooral wordt gebruikt ter aanduiding van de spijt die sommige mensen voelen die zich wel hebben laten vaccineren. Misschien krijgt prikspijt binnenkort dan ook wel een tweede betekenis: spijt die een ernstige coronapatiënt heeft vanwege het feit dat hij of zij zich niet heeft laten vaccineren.

Maar dit terzijde. Priktwijfelaar is niet helemaal nieuw. De eerste vindplaats is een regionale krant uit april van dit jaar. De priktwijfel – dat woord maakte op 5 juli van dit jaar zijn mediadebuut in De Standaard – is dus een tamelijk hardnekkig probleem, te meer omdat dit fenomeen – maar dan in verband met een andere infectieziekte dan corona – al sinds 2016 bekendstaat als vaccinatietwijfel.

Definitie

priktwijfelaar (de, -s) iemand die twijfelt over nut en noodzaak van een vaccinatie tegen een infectieziekte zoals corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *