Blue Monday – blauwe maandag

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Al langer dan een halve eeuw wordt de katerige maandag na het (uitgaans)weekend in het Engels aangeduid als blue Monday. In deze uitdrukking betekent blue niet blauw, maar heeft dit woord de figuurlijke betekenis ‘somber, melancholisch, treurig’. Fats Domino scoorde in 1957 een hit met een nummer waarin hij zong:

Blue Monday, how I hate blue Monday / Got me workin’ like a dog all day

Voor wie even vrolijk wil worden staat hieronder een live-uitvoering van Blue Monday uit 1957:

In 2005 stelden wetenschappers van de universiteit van Cardiff aan de hand van onder meer het weer vast dat de derde maandag van januari gemiddeld wordt ervaren als de allerkaterigste oftewel allersomberste dag van het jaar. Sindsdien wordt Blue Monday (gespeld met twee hoofdletters) gebruikt als bijnaam van deze derde maandag van het jaar.

Blue Monday wordt in het Nederlands vertaald als blauwe maandag. Deze uitdrukking, die in onze taal doorgaans wordt gespeld met kleine letters, staat dus voor de derde maandag van januari, waarop mensen zich het ongelukkigst voelen.

Deze blauwe maandag in januari heeft niets te maken met de veel oudere uitdrukking een blauwe maandag, die gebruikt wordt ter aanduiding van een korte periode die van geringe betekenis is geweest in contexten als ‘ergens een blauwe maandag gewerkt hebben’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *