Wat is een blauwe maandag?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 4

Wie ergens een blauwe maandag is geweest, is er maar heel kort geweest. De uitdrukking een blauwe maandag staat namelijk voor een korte duur of periode. Bovendien suggereert een blauwe maandag dat die periode niet van heel veel betekenis is geweest. Wie bijvoorbeeld ergens een blauwe maandag heeft gewerkt, heeft er nauwelijks werkervaring opgedaan. Wie een blauwe maandag met iemand verkering heeft gehad, heeft eigenlijk geen serieuze relatie met die persoon gehad.

Er zijn diverse verklaringen voor deze uitdrukking gegeven. Een van de meest logische verklaringen relateert de uitdrukking aan een oudere, inmiddels verdwenen zegswijze: alle blauwmaandagen. De betekenis daarvan was: bij de minste gelegenheid, ieder ogenblik of met korte tussenpozen. In het verlengde hiervan ontstond de uitdrukking een blauwe maandag.

Sinds 2005 heeft de uitdrukking er een totaal andere betekenis bij gekregen. Sindsdien heet de derde maandag van januari in het Engels Blue Monday, wat wel vertaald wordt als blauwe maandag. Blue betekent hierin somber, melancholisch, treurig. Wetenschappers van de universiteit van Cardiff hebben namelijk aan de hand van onder meer het weer bepaald dat deze maandag de allersomberste dag van het jaar is. De dagen eromheen zijn net een tikkeltje minder somber.

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!  Totaal


  4 reacties

  1. Marianne

   Elke donkere(maan)dag is een blue Monday
   Zon is wat we nodig hebben ongeacht hoe koud of het is,dan komt de zin vanzelf weer!

  2. Johan Jaspers

   Een blauwe-maandag kan evengoed een zondag zijn!
   In 2018 was woensdag 31 januari een blauwe-maandag.

  3. Fientje

   Het heeft toch te maken met de dagen dat er een tweede volle maan per maand verschijnt? En dat is maar af en toe; niet zoals het gewoonlijk is.

  4. Naat

   Duits „an einem blauen Montag“: de dag, waarop niet gewerkt werd. Oorsprongelijk de week voor carneval.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *