Wat is een blauwe maandag?

Wat is een blauwe maandag?

geplaatst in: Actueel | 0

Wie ergens een blauwe maandag is geweest, is er maar heel kort geweest. De uitdrukking een blauwe maandag staat namelijk voor een korte duur periode. Bovendien suggereert een blauwe maandag dat die periode niet van heel veel betekenis is geweest. Wie ergens een blauwe maandag heeft gewerkt, heeft er nauwelijks werkervaring opgedaan. Wie een blauwe maandag met iemand verkering heeft gehad, heeft eigenlijk geen serieuze relatie met die persoon gehad. Er zijn diverse verklaringen voor deze uitdrukking gegeven, een van de meest logische verklaringen relateert de uitdrukking aan een oudere, inmiddels verdwenen zegswijze: alle blauwmaandagen. De betekenis daarvan was: bij de minste gelegenheid, ieder ogenblik of met korte tussenpozen. In het verlengde hiervan ontstond de uitdrukking een blauwe maandag.

Vanaf 2005 heeft de uitdrukking er trouwens een totaal andere betekenis bij gekregen. Sindsdien heet de derde maandag van januari in het Engels Blue Monday, wat wel vertaald wordt als blauwe maandag. Blue betekent hierin somber, melancholisch, treurig. Wetenschappers van de universiteit van Cardiff hebben namelijk aan de hand van onder meer het weer bepaald dat deze maandag de allersomberste dag van het jaar is. De dagen eromheen zijn net een tikkeltje minder somber.

Laat een reactie achter