lampetkan

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Lampetkan is een bijna verdwenen woord voor een kan waaruit het waswater in een schaal wordt geschonken. Met dat waswater maakten mensen vroeger hun toilet. Lampetkannen dateren namelijk uit de tijd dat er nog geen stromend water was en mensen zich wasten aan een wastafel waarop een grote schaal (de lampetkom) en een waterkan (de lampetkan) stonden.

In Nederland en België zijn de lampetkannen in de tweede helft van de 20ste eeuw definitief uit de slaap- en de gastenkamer verdwenen, maar wie in de jaren zeventig van de 20ste eeuw nog eens gelogeerd heeft in een Frans hotelletje in een weinig toeristisch gebied, heeft het misschien nog meegemaakt dat hij of zij zich voor het diner kon opfrissen met water uit de lampetkan.

Sowieso zijn lampetkannen nooit helemaal verdwenen. In de tweede helft van de 20ste eeuw begonnen lampetkannen aan een tweede leven als veelgevraagd decoratief artikel in antiekzaakjes. En nog steeds duikt dit verdwijnwoord nog wel eens op, maar de laatste jaren vooral in memoires van oude mensen, die dan meestal vertellen dat er vroeger nog geen centrale verwarming in huis was, waardoor ’s winters ‘het water in de lampetkan’ altijd maar weer bevroor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *