astmasigaret

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Het is de laatste zondag van Stoptober, de maand waarin we collectief stoppen met roken. Vroeger stond roken niet in zo’n kwade geur. Een eeuw geleden werd roken beschouwd als een remedie voor allerlei kwalen. Zoals astma..

Wie heden ten dage astma opzoekt in de encyclopedie wordt onverbiddelijk doorverwezen naar cara, maar wie datzelfde rond 1910 deed, kwam uit bij aamborstigheid, een woord dat eigenlijk zoveel als kortademigheid betekende en inmiddels nauwelijks meer in gebruik is.

Ook de therapie die destijds bij aamborstigheid werd aangewend, namelijk het roken van astmasigaretten, is verdwenen. Die astmasigaret was een sigaret van al dan niet met tabak gemengde astmakruiden, ‘wier rook een aanval van asthma kan doen bedaren’. Het woord astmakruiden heeft het woordenboek nooit gehaald, de astmasigaret wel, maar of die tegenwoordig nog gerookt wordt …?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *