gelijkmakingstaks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De economie is altijd goed voor veel nieuwe woorden. Zo schreven we vorige week over gafabelasting: een egalisatietaks voor grote internetbedrijven die momenteel niet of nauwelijks belasting afdragen over hun gigawinsten, in elk geval niet in Europa.

Dat zo’n belasting er vroeg of laat komt, is niet meer dan rechtvaardig, maar hoe die belasting gaat heten, is nog volstrekt onduidelijk. Zo schrijft Trouw vandaag dat afgelopen weekend de ministers van tien EU-landen een brief hebben ondertekend met een voorstel voor invoering van een gelijkmakingstaks, zo genoemd om aan te geven dat de internetgiganten fiscaal gezien dezelfde behandeling moeten krijgen als kleinere bedrijven.

Met gelijkmakingstaks – het woord klinkt in Nederlandse oren als een Belgisch purisme voor egalisatietaks – wordt ongeveer of misschien wel precies hetzelfde bedoeld als met gafabelasting. Het woord debuteert vandaag niet alleen in de media, maar vermoedelijk zelfs in onze taal: op internet was het vóór vandaag althans niet te vinden.

Wat levert zo’n gafabelasting, egalisatie– of gelijkmakingstaks nou eigenlijk op? In een rapport van Europarlementariër Paul Tang (PvdA) staat, aldus Trouw, dat EU-landen in drie jaar tijd (2013-2015) hun schatkisten ‘voor ongeveer 5,1 miljard euro extra hadden kunnen aanvullen’ als alleen al Google en Facebook gewoon belasting hadden afgedragen over hun activiteiten in Europa.

Da’s bepaald geen kattenpis.

Nederland hoort overigens niet tot de tien ondertekenaars van het voorstel, maar dat is niet principieel. Dijsselbloem: ‘Omdat we demissionair zijn (…) De nieuwe regering moet hierin haar positie bepalen.’

Hopelijk schiet onze regering daar een beetje mee op, net als de regering van België, want ook ‘Brussel’ – waarmee in dit geval het Belgische kabinet wordt bedoeld – heeft nog geen handtekening onder het voorstel gezet.

Het zal sowieso nog wel even duren voor we weten hoe de Europese belasting voor de Googles en Amazons van deze wereld gaat heten. Zo snel gaat besluitvorming binnen de EU nu eenmaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *