gafabelasting

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gafabelasting – het woord debuteert vandaag in Het Financieele Dagblad, en het is niet uitgesloten dat het een grote toekomst tegemoet gaat. Gafa is een afkorting die je in (Franstalige) fiscale kringen de laatste weken wel vaker hoort. Het is gevormd van de beginletters van vier internetmultinationals die een belangrijk deel van hun omzet uit Europa halen, maar hier niet of nauwelijks belasting betalen: Google, Apple, Facebook en Amazon.

Gafa verwijst niet alleen naar deze drie iconische technologiebedrijven, maar is een soortnaam voor alle grote internetbedrijven, dus bijvoorbeeld ook voor Twitter en Airbnb.

De gafa’s van deze wereld blijken in de praktijk niet of nauwelijks belasting te betalen, omdat ze dankzij dure fiscalisten in staat zijn op slimme manieren belasting te ontwijken. Zo bleek onlangs dat Airbnb, dat alleen al in Europa 10 miljoen boekingen per jaar faciliteerde en daar door huurder en verhuurder voor betaald kreeg, slechts 100.000 euro belasting te betalen. Even ter vergelijking: dat is ongeveer net zoveel als een bv’tje aan belasting moet betalen als het eens een jaar een half miljoen winst heeft gemaakt.

De Franse minister van financiën Bruno Le Maire heeft het initiatief genomen een einde aan te maken aan dit schrijnende onrecht. Hij wil dat doen door een egalisatiebelasting (onthoud ook dat woord!) in te voeren: ‘Daarbij is het de bedoeling dat er belasting wordt geheven op de omzet die het bedrijf in een land genereert,’ aldus Het Financieele Dagblad. Zo ‘hoopt Le Maire de misgelopen winstbelastingen wat te kunnen compenseren.’

De gafa’s mogen hun borst dus nat maken, want de kans is groot dat zo’n soort egalisatiebelasting inderdaad wordt ingevoerd: ook Duitsland, Spanje en Italië blijken hier wel wat voor te voelen. Of die belasting dan gafabelasting gaat heten of – wat saaier – egalisatiebelasting, zal de tijd echter moeten leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *