Wie aten vroeger lammetjespap?

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Baby’s die al wat ouder zijn, krijgen tegenwoordig babyvoeding. Dat woord is nog vrij nieuw: het staat pas sinds 1984 in het woordenboek. Vóór 1984 werden baby’s blijkbaar met iets anders grootgebracht. Meestal gebeurde dat met bloem- of meelpap, die vroeger ook wel lammetjespap of – in een nog verder verleden – lammertjespap heette. Dat woord was een samenstelling met lamme(r)tje, destijds een koosnaam onder meer voor zuigelingen.

Lammetjespap werd gemaakt van kindermeel, een woord dat op het breukvlak van de 19e en 20e eeuw was ontstaan. Sinds 1888 produceerde een zekere Pieter Molenaar op verzoek van een arts speciale, licht verteerbare (rijste)meel, die in 1898 onder de naam kindermeel in het woordenboek verscheen en waarmee vervolgens – ‘Mevrouw ‘k geef U den raad, bij Molenaar’s kindermeel vindt U baat’ – hele generaties 20e-eeuwers zouden opgroeien. Tot het nieuwe woord babyvoeding woorden als kindermeel, meelpap en lammetjespap definitief naar Het nieuwe verdwijnwoordenboek zou verbannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *