krokodel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op snackgebied zal 2016 later vast en zeker herinnerd worden als het jaar waarin de krokodel het levenslicht aanschouwde. Die krokodel is een kroket die gevuld is met frikandelragout (volgens Het Parool) of een kroket met stukjes frikandel in de ragout (volgens BN/DeStem). Hoe dan ook, dit recept verklaart meteen de naam van de snack, want het woord krokodel is een porte-manteauwoord van kroket en frikandel. Mét een ingevoegde o, moeten we daarbij zeggen, want geen van de twee woorden waaruit krokodel is samengesteld bevat een tweede o die de tussen-o in krokodel kan verklaren. Niet dat de krokodel iets wegheeft van de kroko, de informele verkorting van krokodil, want het ding is niet groen en het bijt niet. Nou ja, misschien in de maag.

Het woord krokodel maakte vorige week dinsdag zijn opwachting in de media, maar de snack werd pas afgelopen vrijdag voor het eerst geserveerd. Tijdens een borrel waarbij nog meer ‘frikandelgerechten’ werden gepresenteerd dan de frikandelkroket die we nu kennen als de krokodel.

Dat de media aandacht besteed hebben aan de krokodel, komt waarschijnlijk niet door het recept, maar door de naam. Als de snack prozaïsch was gepresenteerd als frikandelkroket, zou er geen journalist in geïnteresseerd zijn geweest. Juist door een naam te bedenken die nieuwsgierig maakt – Is het een kroko? Is het een del? – kun je de aandacht van de media op zo’n woord vestigen. De woordspeligheid, die kenmerkend is voor het woord krokodel, heeft er dan ook zeker aan bijgedragen dat talloze media de afgelopen dagen over de snack hebben geschreven. Vrijwel al die berichten gingen vooral over de naam, maar hoe de snack smaakt, dat weten we nog steeds niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *