veruberisering

geplaatst in: Woord van de dag | 2

‘Veruberisering economie groot risico’ kopte het Parool gisteren. Als lezer denk je dan meteen dat het bijbehorende artikel over uberen gaat: het aanbieden van taxivervoer door zzp’ers die bij de taxidienst Uberpop zijn aangesloten, of het gebruikmaken van die diensten.

Het artikel eindigt echter met een alinea waardoor je zou kunnen denken dat veruberisering wat breder geïnterpreteerd moet worden: ‘Uberpop staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een trend. Door globaliseringen, Europese integratie en de veruberisering van de economie worden steeds meer Nederlanders gedwongen te concurreren met mensen die ver onder het minimumloon werken.’

Veruberisering lijkt dus de benaming te zijn voor het aanbieden van diverse diensten door niet-beroepsbeoefenaars onder de prijs waarvoor professionals die diensten aanbieden. Die trend is in feite al heel lang gaande, vooral in de creatieve sector. Ontwerpers, vormgevers – vroeger werd hun op grond van hun technische kennis op het gebied van ontwerpen en vormgeven maar vooral ook op grond van hun smaak een klus toevertrouwd, die ze vervolgens tot een goed einde brachten. Maar tegenwoordig heeft iedereen verstand van ontwerpen en vormgeven en worden die diensten ver onder de prijs aangeboden door zzp’ers, al ontbreekt het bij al die amateurs vaak aan smaak, waardoor de lelijkheid regeert.

Veruberisering mag nieuw zijn in het Nederlands, internationaal bestond er al een woord voor dezelfde trend. In het Engels is dat uberization, in het Frans uberisation. In het Engels is uberization zelfs al voorgedragen als woord van het jaar en wordt reeds nagedacht over de definitie van het woord: ‘utilizing the Uber business model in different sectors’. Zover is het in het Nederlands nog niet. Nog lang niet, want het woord veruberisering is nog niet opgepikt door andere media.

2 reacties

 1. Lina Waterplas

  Een interessante toelichting! Naast “veruberisering” vind je soms ook “uberisering” en “uberisatie” (een letterlijke vertaling van het Engels). Die termen klinken iets minder negatief dan “veruberisering”, vind ik. Zo had Ben van der Burg het in zijn column (27/2) over de “Uberisering van de samenleving”. Daarmee bedoelde hij de trend dat “klusjes en karweitjes die mensen met weinig tijd gedaan willen hebben” via allerlei apps aan anderen worden uitbesteed. Erik Ranschaert besprak in een paper (11/2014) de “uberisatie van Radiologie”. Daarmee doelde hij niet het uitbesteden van radiologie aan niet-professionals, maar veranderingen in de zorg die de positie van radiologen en nuclearisten als vakgroep beïnvloeden: “Wat het Uber-project veroorzaakt bij taxi-chauffeurs is in zekere zin vergelijkbaar met de impact welke de huidige veranderingen veroorzaken binnen de geneeskunde. “Disruptive technologies” zullen de bestaande zorgstructuren doorbreken, ook voor radiologen en nuclearisten.” Als voorbeelden noemde hij toepassingen van artificial intelligence (AI), goedkopere en snellere kankerdetectiemethodes, goedkopere mobiele beeldvorming (echografie) met smartphones én AI, nieuwe vormen van communicatie met patiënten via video-conferencing en social media.”

 2. Weimar

  Kan iemand mij een uitleg geven van het woord DOMOTICA.
  Dank bij voorbaat
  M vr Gr.
  Wim Weimar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *