gemeenschapsstaat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vanavond hield Caroline van der Plas van de BBB de jaarlijkse JH Schoo lezing. Daarin pleitte ze, aldus de site van de Telegraaf, voor de instelling van een gemeenschapsstaat. Dat woord is nieuw, maar lijkt een vertaling naar het Nederlands te zijn van een Twents angehaucht woord dat Van der Plas in juli introduceerde: noaberstaat:

Nederland moet een ‘noaberstaat’ worden, een gemeenschapsstaat, een overheid als betrokken buurman of buurvrouw op wie je moet rekenen maar die ook gepaste afstand houdt van het persoonlijke erf.

Het dialectwoord noaberstaat passt weliswaar beter bij het imago van BBB als plattelandspartij, maar voor de Randstedeling is het handig dat die, dankzij het woord gemeenschapsstaat, nu ook kan begrijpen wat Van der Plas bedoelt en nastreeft.

Definitie

gemeenschapsstaat (de, gemeenschapsstaten) staat die berust op het uitgangspunt een hechte sociale gemeenschap te zijn, waarin de overheid er voor de burger is en hem of haar bijstaat als dat nodig is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *