noaberstaat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het ANP schrijft vandaag:

Vooruitblikkend op de verkiezingen pleit BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voor een “overheid als een betrokken buur waar je op kunt rekenen, maar die ook gepaste afstand bewaart tot het persoonlijke erf.” Zij poneert daarbij de term “noaberstaat“, verwijzend naar het woord voor buren in onder meer het Twents en Achterhoeks.

Noaberstaat is gebaseerd op het Twentse begrip noaberschap, dat verwijst naar het verschijnsel dat buren of buurtgenoten op elkaar letten en elkaar waar nodig bijstaan. Van der Plas wil dus een overheid die er weer voor de burgers is:

De overheid moet zich wat Van der Plas betreft bezighouden met “de basis van het leven” en niet met “de waan van de dag”. “Het gaat om de huizen waarin geleefd kan worden, banen die zekerheid geven, gezondheidszorg die toegankelijk is, de bus die gewoon stopt in de straat, het zwembad dat open kan blijven, veilig over straat kunnen gaan, je rekeningen kunnen betalen.”

Het gaat Van der Plas dus om een overheid die de bestaanszekerheid van de burger kan garanderen.

Definitie

noaberstaat (de, noaberstaten) staat waarin de overheid er voor de burger is en hem of haar bijstaat als dat nodig is

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *