schommelpont

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorige week schreven de media over de plannen voor de aanleg van een soort kabelbaan over het IJ om Amsterdam-Noord met het centrum te verbinden. Vandaag publiceert Het Parool een interessant alternatief, althans een alternatief waarin twee interessante woorden voorkomen: schommelpont en schommelwiskunde.

Het alternatieve plan voor een schommelpont is afkomstig van de 81-jarige civiel ingenieur Paul van Milligen, die het zelf heeft over een Swingerset:

De stad groeit, mensen gaan in Noord wonen, met ponten gaat het allemaal niet meer. Met deze Schommelpont kun je snel veel mensen tegelijk over het IJ zetten.

De schommelpont werkt ongeveer zo:

Je stapt in op ongeveer tien meter hoog waar een magneet de cabine vasthoudt. Als ie loslaat, zwiept ie, hangend aan een rijdend ophangpunt, vlak over het water. Aan de overkant wordt de cabine dan comfortabel binnengehaald met een magneet.

Het idee van Van Milligen berust op de schommelwiskunde, ook een nieuw woord. Daarmee kun je blijkbaar de snelheid en het bereik berekenen van een schommelend object.

Het bewegen van een schommel wordt bepaald door de lengte van de hangconstructie. Doordat het ophangpunt meerijdt, is het alsof je hangt aan een schommel met 800 meter kabel, zegt Van Milligen. (…) Bij een theoretische lengte van duizend meter beweegt een schommel koninklijk, majestueus.

Het woord schommelwiskunde blijkt niet helemaal uit de lucht te zijn komen vallen. In het Engels is er een begrip swing mathematics, waarschijnlijk is schommelwiskunde daarvan de letterlijke vertaling. Het woord verwijst naar de rekenmethodes om de schommeling te berekenen van een (metalen) voorwerp dat aan een bepaald punt is opgehangen en zich tussen twee magneten bevindt.

Definitie

schommelpont (de, -en) veerpont die met een slinger aan een punt is opgehangen en door de werking van magneten over het water heen en weer bewogen kan worden

schommelwiskunde (de, g.mv.) tak van de wiskunde die slingerbewegingen bestudeert en de afhankelijkheid daarvan van de lengte van de slingers en eventuele externe krachten, zoals magnetisme en zwaartekracht, synoniem slingerwiskunde, pendulumwiskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *