pangenoom

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over de eerste resultaten van een onderzoek naar het menselijk genoom. Het is geen onderzoek naar het genoom van een individu, maar naar het genoom van de menselijke soort. De krant bericht over de eerste versie van de resultaten van dit onderzoek, een blauwdruk van het menselijk pangenoom, dat wil zeggen ‘een beschrijving van het complete dna van de mens, waarin zoveel mogelijk van de genetische diversiteit in het menselijke dna is opgenomen’:

Het pangenoom is gebaseerd op de volledige genetische codes van 47 mensen uit alle werelddelen. Het komende jaar groeit dat aantal tot 350 mensen. Zo zal het ‘naslagwerk’ een nauwkeurig en compleet beeld geven van alle mogelijke genetische variaties van de menselijke soort.

Door de diversiteit van het menselijk genoom in kaart te brengen krijgen de onderzoekers zich op de oorzaken van de verschillen tussen hoe mensen eruitzien, hoe de fysieke processen werken en hoe het komt dat sommige mensen wel en andere mensen juist niet gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen.

Pangenoom is een nieuw woord, althans: het heeft nog niet eerder in een Nederlandstalige krant gestaan. Het is gevormd met het aan het Grieks ontleende voorvoegsel pan– (al, alle, alles), dat aangeeft dat het door het tweede woorddeel genoemde (genoom) betrekking heeft op alle individuen.

Definitie

pangenoom (het, pangenomen) omvattende beschrijving van het genenpakket van een bepaalde soort, waarbij tevens de diversiteit binnen de genenpakketten van verschillende individuen in kaart is gebracht: het humane pangenoom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *