randstadisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag:

Landelijke media krijgen geregeld kritiek omdat zij te weinig voeling zouden hebben met wat zich buiten de Randstad afspeelt. Dat heeft zelfs een naam gekregen: Randstadisme.

Helemaal nieuw is het woord niet – het maakte twee jaar geleden zijn mediadebuut in de Volkskrant – maar randstadisme, dat natuurlijk naar analogie van vergelijkbare afleidingen van een toponiem, zoals belgicisme en amerikanisme, met een kleine letter gespeld moet worden – wordt nu wel als een echt begrip gepresenteerd. Het tegenovergestelde van randstadisme heet regionalisme. Maar misschien is plattelandse inmiddels wel een betere term, aangezien we het nooit over de kloof tussen de Randstad en de regio hebben, maar wel over die tussen de Randstad en het platteland.

Definitie

randstadisme (het, g.mv.) verschijnsel dat landelijke media vooral aandacht besteden aan Randstedelijke kwesties en/of die beschrijven vanuit een Randstedelijk perspectief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *