whiskyschimmel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over een allesverwoestende ‘whiskey-schimmel’ die het Amerikaanse Lincoln territory terroriseert. Allesverwoestend, terroriseert – dat zijn grote woorden, maar interessanter is het woord whiskyschimmel (met alleen een i-grec en zonder koppelteken). Dat is namelijk nieuw. Ook het fenomeen oogt onbekend. Wij wisten althans niet van schimmels die iets met whisky te maken hebben.

Amerikaanse media leren dat het om Baudoinia compniacensis gaat. In het Nederlands heet die schimmel officieel de dronken kelderschimmel. Dat is in principe een onschuldige, ethanolminnende schimmel, die doorgaans te vinden is in ruimtes waar voldoende alcoholdamp te vinden, zoals distilleerderijen. Die damp ontsnapt door het hout van de vaten, waardoor hij zich vestigt op hout e.d. in de buurt van de vaten die liggen te rijpen. Soms ontsnapt de schimmel evenwel, en koloniseert hij  bomen en houten voorwerpen in de omgeving van de distilleerderij. De schimmel vormt kolonies die eruitzien als fluwelige zwarte aanslag.

Het idee is nu dat de whiskyschimmel uit de distilleerderijen van Jack Daniel’s is ontsnapt en nu een plaag is gaan vormen in de omgeving daarvan.

Whiskyschimmel is niet alleen in het Nederlands een fantasienaam, maar ook in het Engels, daar heet de schimmel namelijk Angel’s share fungus, letterlijk het engelendeelschimmel

Definitie

whiskyschimmel (de, -s) gelegenheidsnaam voor de ethanolminnende schimmel Baudoinia compniacensis, die in en rond distilleerderijen onder meer op houten voorwerpen wordt aangetroffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *