transleeftijd

geplaatst in: Woord van de dag | 1

In zijn wekelijkse column in De Telegraaf schrijft de nu 69-jarige schrijver Leon de Winter dat hij zich nog altijd een jonge god van 38 voelt:

Ik voel me achtendertig jaar! Ik weet dat ik biologisch gezien meer jaren met me meedraag, maar zo voel ik me niet. Achtendertig moet het zijn. Kortgeleden las ik dat er een woord bestaat voor mensen zoals ik: wij zijn ’trans-age’. Wij hebben een andere leeftijd dan in het paspoort staat geregistreerd. Ik wil dus als achtendertigjarige behandeld worden. (Om misverstanden te voorkomen: mijn AOW wil ik graag behouden).

Verderop in zijn column neemt hij andere aspecten van het zelfidentificatie op de korrel, maar laten we ons concentreren op het woord transage.

Toevallig debuteert hetzelfde woord vandaag namelijk eveneens in het Belgische tijdschrift Knack, dat het meteen ook vertaalt als – het ligt voor de hand – transleeftijd, en tussen neus en lippen door ook het woord leeftijdsdysforie laat vallen:

Opiniemaker Dyab Abou Jahjah, die zich de voorbije jaren graag uitspreekt tegen ‘het gevaar van wokisme’, reageerde begin deze maand erg verontwaardigd op het Twitterprofiel @agedysphoria. Dat profiel beweert, onder de naam ‘Adèle’, dat er zoiets bestaat als ‘transleeftijd’, aanvaard moeten worden.

Waar Leon de Winter het woord transage (transleeftijd) gebruikt om zelfidentificatie en daarmee het transgedachtegoed te persifleren, heeft Knack uitgezocht dat het verhaal over transage (waar De Winter ook naar verwijst) afkomstig is van een  Twitterprofiel van een trol. Dat impliceert volgens Knack dat transleeftijd en leeftijdsdysforie bedenksels zijn van figuren die hiermee het transgedachtegoed in een kwaad daglicht willen zetten:

Bronverwijzingen die moeten aantonen dat ‘transleeftijd’ een erkend fenomeen is, zijn niet overtuigend. Enkele maanden geleden, rondom het moment dat de tweets van ‘Adèle’ verschenen, zijn een aantal lemma’s aangemaakt op websites zoals de ‘Simple Wikipedia’-pagina – een versie van de online encyclopedie in eenvoudige taal. Wie echter ‘transage’ opzoekt op de hoofdpagina van Wikipedia, word doorverwezen naar de wiki over ‘anti-lgbtq-retoriek’.

Het heeft er volgens Knack alle schijn van dat het concept transleeftijd (en dus ook De Winters transage) een vorm van ‘zwarte propaganda’ is, d.w.z. een troltrechniek waarbij een tegenstander van een bepaalde maatschappelijke beweging zich op het internet voordoet als een extreme aanhanger daarvan met als doel zichzelf en daarmee tevens de beweging waarvan hij heimelijk tegenstander is in een kwaad daglicht te stellen.

Nou klopt het verhaal van Knack ook niet helemaal, want het woord transage blijkt toch niet zo heel nieuw te zijn als Knack doet voorkomen. In 2018 bleek dat Emil Ratelband, die claimt jonger te zijn dan zijn paspoort ons doet geloven, lijdt aan het peterpancomplex en in een artikel daarover in de Groene Amsterdammer werd verwezen naar de trollensite Infowars waar destijds ook al sprake was van transage. En het woord transleeftijd vonden we in het verleden ook al in een tweet van schrijver en journalist Jan Kuitenbrouwer, een volstrekt onverdachte bron:

De Winter lijkt in zijn column ergens in getuind te zijn, maar dat doet niet af aan de relevantie van de woorden leeftijdsdysforie en transleeftijd. Die zouden toch weleens kunnen gaan beklijven.

Definitie

leeftijdsdysforie (de, g.mv.) over­tui­ging dat je een andere leeftijd hebt dan uit de gemeentelijke basisadministratie blijkt en het on­weer­staan­bare ver­lan­gen dat anderen deze gevoelsleeftijd erkennen

transleeftijd (de, -en) door derden geaccepteerde gevoelsleeftijd van een persoon die afwijkt van diens kalenderleeftijd

zwarte propaganda (de, g.mv.) troltrechniek waarbij een tegenstander van een bepaalde maatschappelijke beweging zich op het internet voordoet als een extreme aanhanger daarvan met als doel zichzelf en daarmee tevens de beweging waarvan hij heimelijk tegenstander is in een kwaad daglicht te stellen

  1. Jimmy Groen

    Laatst op een bijeenkomst van ca 75- 80 jarigen… Het meest gehoorde is:”ik voel mij eerder 55.” Wat is daar mis m ee, moeten mensen van 40 weer in zwart in weemoed en doodsverlangen achter geraniums zitten hameren “ik ben al zo moud?” Het is belachelijk om de term “transage” dïrect te zien als iets om mee te trollen. Iemand kan zich werkelijk volgens een heel andere leeftijd identificeren (ook de leeftijd van kinderen) en daarin gelukkig willen zijn. In feite worden mensen met transage in een kwaad daglicht gesteld door ze bij voorbaat te verdenken van trollen tegen bv. transgenders. Andere aannames waren dat mensen zich transage zouden noemen in verband met andere doelen, zoals pedofilie, eerdere pensioenleeftijd, enz. Journalistiek is hier nog altijd weinig gebeurd en baseert men zich meest op aannames. Transage komt bijv. voor in dissociatieve identiteitsstoornis (als kinddelen) in ABDL(luierliefhebbers) en in age regression (vaak als deel van PTSS). Iemand die uitkomt voor homo of lesbisch zijn, trollt ook niet tegen hetero’s. Het is erg makkelijk om mensen die zich anders voelen op basis van gender, leeftijd of ras of wat ook te beschuldigen. Omdat leeftijd als criterium voor identiteit nieuw is, menen veel mensen dat je dit zomaar in een kwaad daglicht mag stellen. Wie niemand schade doet, moet gewoon geaccepteerd worden als volwaardig mens. De hele LHBTI+ gemeenschap werd in het verleden ook aangevallen omdat het verwerpelijk was, men zich er geen voorstelling van kon geven, verdacht was, slecht was en in dictaturen zien we dat nog steeds. Het is prima om niet conformistisch te zijn en het is niet aan anderen om daar een oordeel over te hebben. Gekoppeld aan het taalgebruik is het jammer dat we geen mooiere term hebben dan ‘transleeftijd’. Het voorvoegsel ‘trans’ is helaas nodig omdat termen ls clovergender e.d. niet passend bleken. Misschien is ‘age dysphoria’ de beste term om mensen die zich anders in leeftijd ervaren en voelen te benoemen, zodat ze later wellicht dezelfde erkenning en rechten krijgen als transgenders – uiteindelijk ook een dysphoria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *