feitologisch

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het programma Spraakmakers zei journalist Frénk van der Linden vanochtend dat in een artikel ‘feitologisch’ van alles beweerd werd.

Feitologisch. In de krantendatabank is het woord niet te vinden, maar in het eigen nieuwewoordenbestand wordt wel het grondwoord feitologie vermeld met als vindplaats een bron uit 1996: een boekbespreking in Trouw. Sindsdien blijkt het niet vaak gebruikt te zijn. Het komt maar een handjevol keren voor op internet.

In de historische krantendatabank Delpher zijn er nog twee vindplaatsen. De oudste dateert uit 1976 en stond in het Nieuwsblad van het Noorden (de voorganger van het Dagblad van het Noorden). Interessant is dat feitologie hier opduikt in de vertaling van een citaat van een Amerikaan (dat zegt iets over de etymologie van het woord) en dat feitologie als tegenhanger van mythologie wordt gepresenteerd.

Feitologisch is overigens welgeteld slechts 1 keer op internet te vinden, althans in de resultatenindex. Klik je op de vindplaats, dan levert die toch geen citaat op.

Feitologie oogt – getuige de vindplaats in het Nieuwsblad van het Noorden – als een vertaling van factology. Dat woord heeft binnen de literatuurwetenschap de betekenis ‘het zo getrouw mogelijk weergeven van levensfeiten van een auteur’, maar meer in het algemeen betekent het ook wel ‘getrouwheid aan de feiten’. In die meer algemene betekenis wordt ook feitologie gebruikt, althans de keren dat het woord wordt aangetroffen.

Definitie

feitologie (de, g.mv.) de gezamenlijke feiten over een bepaalde zaak, in tegenstelling tot de geruchten, mythes en regelrechte onwaarheden die daarover te vinden zijn

feitologisch (bijvoeglijk naamwoord) in overeenstemming met de feiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *