landkou

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het is dezer dagen frisjes buiten. De media zijn op zoek gegaan naar de oorzaak van de kou en die is dit keer niet polaire lucht uit het Noorden of Siberische kou uit het oosten. De wind komt uit het zuiden, aldus een weerman van het KNMI in de Volkskrant van vandaag, die de decemberkou typeert als landkou:

er komen een paar heldere lange decembernachten aan, dan krijg je in Europa landkou

Landkou maakt zo zijn krantendebuut, maar dat wil niet zeggen dat het nooit eerder is gebruikt. In hedendaagse teksten is het weliswaar niet te vinden, maar de vormvariant landkoude is al wel te vinden in een boek uit 1727: Bloeijende opkomst der aloude en hedendaagsche Groenlandsche visschery van Cornelis Gijsbertsz Zorgdrager, waarin ‘de Oostelykste en Zuidooste Winden, die by ons Landwinden zyn’, waardoor het weer ‘des Winters buiten gemeen koud’ is als landkoude wordt getypeerd. Kou die wordt aangevoerd land, is dus de basisbetekenis van landkou(de).

Definitie

landkou (de, g.mv.) vrieskou die over land wordt aangevoerd en die gekenmerkt wordt door droge lucht die snel sterk kan afkoelen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *