plasticpiraat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant publiceert vandaag een artikel over Hongaarse plasticbestrijders:

Uit de dichte bossen aan de oever van de Tisza klinkt gekraak. Niet van takjes, maar van plastic. Jaarlijks belanden duizenden tonnen kunststof in de rivier, de oevers zijn bezaaid met rotzooi. Opnieuw gekraak. Een jongen komt triomfantelijk met een volle vuilniszak uit de bosjes en glibbert van de modderige oever naar zijn kano. Het is een van de Hongaarse plasticpiraten, die elke zomer de rivier afschuimen en opruimen. Ze maken er zelfs een wedstrijd van, met zelfgemaakte vlotten die drijven op… plastic flessen.

Plasticpiraat in het citaat is de vertaling van een Hongaars woord. Het valt op door alliteratie en door het feit dat een woord met een negatieve lading (piraat) in dit verband wordt gebruikt voor iets wat in feite lovenswaardig is, terwijl het toch ook de oorspronkelijke betekenis behoudt (piraat = iemand die op het water iets – in dit geval: plastic – buitmaakt). Daarom is het woord wel aardig gevonden, al is de kans op inburgering in ons taalgebied minimaal. Wat dat betreft is plasticpiraat te vergelijken met ons woord zwerfinator (iemand die zwerfafval verzameld). Ook dat is in feite onvertaalbaar.

Definitie

plasticpiraat (de. …piraten) iemand die op het water plastic zwerfafval verzamelt en opruimt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *