keerwalwoning

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over woningbouw op 6 meter onder NAP in de buurt van Gouda, Zevenhuizen en Moerkapelle. Volgens het waterschap is dat mogelijk en minister Hugo de Jonge nam onlangs dan ook ter plekke een kijkje. Daarbij werden hem ook allerlei voorbeelden getoond van woningen die al voorbereid zijn op een dalende bodem en een stijgende zeespiegel:

Hoogtepunt van de duurzame bebouwing zijn de zogenoemde keerwal-woningen, waarvan de benedenverdieping zowel kelder als waterkering is.

Keerwalwoning maakt vandaag niet alleen zijn debuut in de krant, maar ook in onze taal. Op internet is althans geen andere vindplaats van dit woord beschikbaar. Keerwalwoning is een woord met een mooi klankpatroon (i-a-o) en prettig innerlijk ritme. De betekenis is in beginsel doorzichtig, want een keerwalwoning moet wel een woning zijn die op een keerwal is gebouwd. Maar wat is een keerwal? Dat woord is weliswaar niet nieuw, maar wel vrij ongebruikelijk.

Afbeeldingen van de woningen die minister Hugo de Jonge bezocht heeft, bieden uitkomst. Het blijkt om woningen te gaan die ogenschijnlijk op een walmuur zijn gebouwd. Zo’n muur staat ook wel bekend als een keermuur en aangezien wal en muur ook synoniemen zijn, moet een keerwal wel een keermuur, dus een walmuur zijn. Kortom, keerwalwoningen zijn woningen waarvan het onderste deel van de muur een walmuur is. Zulke woningmuren zie je overigens wel vaker in oude Hollandse steden waardoorheen grachten meanderen. Maar goed, nu weten we ook hoe we die woningen moeten noemen.

Definitie

keerwalwoning (de, -en) woning die op een walmuur is gebouwd en waarvan de onderste verdieping meetal als kelder of garage is ingericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *