transpilatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Trouw staat vandaag een opiniestuk over (vermeend) seksisme in de IT-sector. De opiniemaker schrijft:

Ik heb ook nog nooit een IT’er meegemaakt die iets denigrerends uitte over vrouwen in ons beroep. Van nature zijn we hooguit arrogant: als je niet weet wat het verschil is tussen ‘compilatie’ en ‘transpilatie’, dan word je vriendelijk uitgelachen.

Transpilatie? Het woord blijkt nog nooit in een krant te hebben gestaan, dus zo gek is het niet als je dat woord als leek niet kent, maar in de IT-vaktaal is kennelijk in gebruik als een vertaling van de Engelse vakterm transpiliation. Daarmee wordt de ‘vertaling’ van een programma dat in computertaal X geschreven is, bedoeld in computertaal Y.

Transpilation is een verkorting van transcompilation, dat gevormd is als porte-manteauwoord van het translation (vertaling) + compilation (compilatie). De Nederlandse vertaling transcompilatie is iets bekender dan transpilatie, maar heeft ook nog nooit in een krantenartikel in gewonemensentaal gestaan. We hebben dus te maken met vaktermen.

Definitie

transcompilatie (de, -s) vertaling van de broncode in een bep. programmeertaal in de broncode in een andere programmeertaal; vertaling van Engels transcompilation, een porte-manteauwoord van translation + compilation

transpilatie (de, -s) transcompilatie; vertaling van Engels transpilation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *