parasietfietsen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Je als fietser met één hand vasthouden aan een snellere tweewieler. NRC-columniste Martine Kamsma staat het nog voor ogen hoe je je als fietser aan de schouder van een bevriende Puch-berijder vasthield om wat sneller en vooral zonder te hoeven trappen te rijden. De Puchparasiet – zoals ze deze weggebruiker doopt – is opgevolgd door de e-bikeparasiet. Met een soortnaam heet zo iemand een fietsparasiet. Wat doet zo iemand. Juist: parasietfietsen:

Op het eerste gezicht denk je nog: Lief. Twee mensen die elkaar aardig vinden. Maar bij nader inzien lijkt het toch meer op het klassieke parasietfietsen. Dat doet trouwens niets af aan het sociale neveneffect.

Parasietfietsen is een nieuw woord, althans het wordt niet aangetroffen in de historische krantendatabank Delpher. Daar staat fietsparasiet trouwens ook niet in. Zou er echt nooit eerder een woord zijn bedacht voor het verschijnsel dat fietsers zich door een brommer e.d. hebben laten trekken?

Hoe dan ook is parasietfietsen een mooi woord, d.w.z. klankmatig is het geen onprettig woord, al is er een zekere spanning met het ongunstig klinkende woord parasiet, dat in dit geval echter min of meer vergoelijkend wordt gebruikt.

Definitie

parasietfietsen (werkwoord, onbepaalde wijs) als fietser aanhaken bij een sneller voertuig, m.n. een brommer of e-bike, om zich te laten voorttrekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *