weigermigrant

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De weigerambtenaar, de weigerarts en de nog jong weigerartiest – ze krijgen er vandaag een collega bij: de weigermigrant. De Telegraaf introduceert dat woord vandaag ter aanduiding van een uitgeprocedeerde asielzoeker die weigert mee te werken aan zijn uitzetting. Daar zijn er blijkbaar nogal veel van. De krant telde er dit jaar minstens 940. De migranten voeren meestal corona als excuus aan:

Het weigeren om medewerking te verlenen aan de afname van een coronatest is inmiddels de belangrijkste oorzaak dat vluchten geannuleerd worden.

Weigermigrant is wel een vrij ondoorzichtig woord. Want op het eerste gezicht interpreteer je het woord gemakkelijk als ‘migrant die weigert te migreren’. Kortom, wat de migrant weigert, wordt niet een-twee-drie duidelijk als je het woord voor de eerste keer hoort of leest. Het is dan ook de vraag of dit woord zal beklijven, te meer omdat de politiek vindt dat weigermigranten niet zouden moeten weigeren en er dus maatregelen getroffen gaan worden om ze wel degelijk uit te zetten.

Definitie

weigermigrant (de, -en) migrant die geen recht heeft op asiel en daarom naar zijn land van herkomst moet terugkeren, maar die weigert mee te werken aan zijn uitzetting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *