weigerartiest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘We hebben er weer een beroepsgroep bij,’ schrijft De Gelderlander vandaag:

De weigerartiest. Sommigen van hen gezegend met veel talent, zoals Hans Teeuwen en Douwe Bob. Ze treden niet meer op, zolang de coronaregels gelden en mensen bij de deur worden geweigerd omdat ze geen QR-code kunnen laten zien.

Het woord weigerartiest maakte gisteren al zijn debuut op de website van De Telegraaf en heeft meteen de wind mee nu het ook in andere nieuwsmedia opduikt. Weigerartiest is gevormd met de stam van het werkwoord weigeren, waarmee in het verleden al woorden als weigerambtenaar, weigerarts en weigeryup zijn samengesteld.

Het weigeren betreft een handeling kan variëren. Zo weigert de weigerambtenaar holebi’s te trouwen en weigert de weigerarts bepaalde medische handelingen (bv. euthanasie) uit te voeren of toe te passen.

De weigerartiest weigert op te treden. Niet zomaar, maar omdat hij het niet eens is met het toelatingsbeleid van theaters e.d., die in tijden van pandemie bezoekers de toegang ontzeggen die risico lopen om zelf ziek te worden, bijvoorbeeld omdat ze niet gevaccineerd zijn, of die anderen kunnen besmetten, omdat ze zich niet willen laten testen.

Definitiie

weigerartiest (de, -en) artiest die weigert op te treden op locaties waar bezoekers uitsluitend worden toegelaten wanneer ze met een QR-code kunnen aantonen gevaccineerd te zijn tegen een besmettelijk virus of die kunnen aantonen negatief getest te hebben op datzelfde virus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *