ebola-elleboog

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het hoofdredactionele commentaar in NRC Handelsblad gaat vandaag over de ‘terugkeer’ naar de oude omgangsvormen in het sociale verkeer. Aanleiding is de opheffing van de anderhalvemetermaatregelen die in coronatijd golden. Maar de terugkeer naar het ‘oude normaal’ leidt tot nieuwe problemen, signaleert de krant. Zoals onzekerheid over begroetingen:

Dat leidt, nu het sociale verkeer weer op gang komt, tot menig opgelaten situatie waarin niet helemaal duidelijk is of de ander kiest voor een onhandige ‘Ebola-elleboog’, naar de begroeting die in Afrika werd bedacht na de epidemie van 2014, of de onpraktische Wuhan voet-groet. Wordt de boks beantwoord met een Namasté-buiginkje of een zakelijke zwaai?

Dat de ellebooggroet werd ingevoerd naar aanleiding van ebola, is correct, maar dat de groet uit 2014 dateert, zoals NRC Handelsblad beweert, is onzin. Het woord ellebooggroet maakte namelijk al in 2006 zijn krantendebuut in onze taal. Op 22 februari van dat jaar schreef De Telegraaf dat de Wereldgezondheidsorganisatie bij een eventuele vogelgriepuitbraak de ellebooggroet wilde invoeren. De krant lichtte toe dat het fenomeen dat daarbij hoort, al langer bestond:

Bij een pandemie, waarbij er bovendien te weinig vaccins en virusremmers beschikbaar zijn, is de organisatie genoodzaakt quarantainemaatregelen in te voeren. Zo werd al eerder in Azie een verbod op het gebruik van liften ingevoerd en moesten mensen mondmaskers dragen. Bij het gevaarlijke ebolavirus in Afrika werd zelfs al eens de ellebooggroet ingevoerd.

Niettemin is ebola-elleboog in het NRC-commentaar een nieuw woord. Of het woord een serieuze concurrent wordt van ellebooggroet valt te betwijfelen, omdat dat laatste woord al in hoge mate ingeburgerd is.

Definitie

ebola-elleboog (de, ebola-ellebogen) ellebooggroet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *