wappiegeluid

geplaatst in: Woord van de dag | 1

In de kop boven een uitgebreid interview met minister Hugo de Jonge in het Algemeen Dagblad maakt het woord wappiegeluiden zijn mediadebuut. Waarschijnlijk is het woord gecreëerd door de koppenmaker/eindredacteur van het AD, want in het interview gebruikt De Jonge dat woord niet zelf. Jammer voor hem, anders was hij misschien nog eens vereeuwigd in het etymologieveld bij het ongetwijfeld ooit woordenboekwaardige woord wappiegeluid. We zien het al voor ons: voortaan kunnen feitenvrije berichten worden onderverdeeld in:

Desinformatie, nepnieuws en wappiegeluiden

Hoewel wappiegeluid vandaag zijn mediadebuut maakt en daarom officieel een nieuw woord is, is het in het recente verleden een paar keer eerder aangetroffen op Twitter. De allereerste vindplaats op dat sociale medium dateert van 31 juli 2020.Wappie is een vrij jong woord, maar het wordt hoe langer hoe meer ingeburgerd. In 2017 is wappieneo als bijvoeglijk naamwoord in de Dikke Van Dale opgenomen, met twee betekenissen:

Het zelfstandig naamwoord wappie is pas in 2020 echt gangbaar geworden, dankzij complotdenkers rond het coronavirus. Vandaar dat het woord in oktober van 2020 aan de Dikke Van Dale werd toegevoegd:

Over de herkomst van wappie heb ik al twee keer een taalrubriek in Trouw geschreven: ‘Over de herkomst van wappie is het laatste woord nog niet gezegd’ en ‘Wappie zou weleens van ‘wappa’ (stoned) kunnen komen’ Gezien de herkomstgeschiedenis – in de jaren negentig is wappie binnen een kleine groep gabberhousers bekend geworden in de betekenis ‘stoned’ en pas na 2010, misschien onder invloed van een nummer van de band ‘De jeugd van tegenwoordig’, is wappie gangbaar geworden in de figuurlijke betekenis ‘vreemd, zonderling’ – is het niet onaannemelijk dat wappie teruggaat op wappa in het Sranantongo, maar invloed van de regionale uitdrukking van de wap zijn (van het padje af zijn) kan daarbij ook een rol hebben gespeeld.

Definitie

wappiegeluid (het, -en) misleidende, niet op feiten of algemeen aanvaarde wetenschappelijke inzichten gebaseerde mening over een maatschappelijke, politieke e.d. kwestie, bv. van een complotdenker: desinformatie, nepnieuws en wappiegeluiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *