intimiteitsvacuüm

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag hadden we het ONTHULLENDE Telegraaf-interview met Marco Borsato even gemist, maar het belangrijkste woord daaruit – intimiteitsvacuüm – heeft afgelopen dagen ook in andere bronnen wortel geschoten. In het AD, in Trouw, in allerlei regionale kranten, op radio en op de sociale media tref je het woord nu voortdurend aan. Meestal wordt het wat lacherig gebruikt.

Maar wat betekent intimiteitsvacuüm?

Laten we om te beginnen Marco zelf aan het woord laten. In het nu OPENHARTIGE Telegraaf-interview zegt hij dat er na zijn bijna-faillissement scheuren opdoken in zijn relatie met LEONTINE:

Wat nooit iemand wist omdat dat om óns leven, thuis, ging en dat er al eerder scheuren waren. Zij volgde happinesstraining bij Maartje Derksen, ik heb dat later gedaan. Ik heb ingezet op een overlevingsmechanisme en daarbij keuzes gemaakt… Ik heb voor het intimiteitsvacuüm een oplossing gevonden waar ik niet trots op ben.

Met dat intimiteitsvacuüm bedoelt Marco te zeggen dat er GEEN intimiteit meer was tussen hem en de altijd CHARMANTE LEONTINE. In gewoon Nederlands betekent dat waarschijnlijk: ZE HADDEN GEEN SEKS MEER. En de ‘oplossing waar MARCO nu niet trots op is’ was dat hij is VREEMDGEGAAN.

Mooi woord: intimiteitsvacuüm. Maar is dit woord dat Borsato de wereld in stuurt nu ook een taalvondst van eigen makelij?

Nee, hoewel we het in schriftelijke Nederlandse bronnen niet zo snel kunnen vinden, is het vermoeden gerechtvaardigd dat intimiteitsvacuüm een THERAPEUTENTERM is, want in Engelstalige bronnen over relaties, intimiteit en seks binnen het huwelijk wordt intimacy vacuum regelmatig aangetroffen:

Talking to your spouse strengthens that special bond you have with them. Marriages that lack this emotional bond experience what is called an intimacy vacuum. When a married person finds themselves in this situation, it only seems natural to try to fill it.

In het Engels blijkt de term intimacy vacuum in elk geval al sinds de jaren zeventig vrij normaal te zijn.

Omdat de door Marco Borsato gepopulariseerde vakterm een heuse therapeutenterm is (in elk geval in het Engels) én omdat de term nu breed wordt opgepikt door GANSCH het volk, is de kans ook aanwezig dat deze term vanaf nu langzamerhand een gewoon woord wordt.

Definitie

intimiteitsvacuüm (het) het tijdelijk of langdurig ontbreken van verbondenheid en intimiteit (zowel geestelijk als fysiek) tussen partners binnen een huwelijks- of dergelijke partnerrelatie, vertaling van Engels intimacy vacuum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *