klikwerker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over moderne manieren van werken, namelijk werken via een platform. Op online platforms komen aanbieders en vragers van bepaalde tijdelijke klussen met elkaar in contact en vaak leidt dat tot een tijdelijke freelance opdracht. Dat kunnen relatief grote opdrachten zijn, maar ook heel minimale klusjes, zogeheten microtaken, die de flexklusser via zijn eigen computer of smartphone uitvoert en waarmee hij of zij slechts een grijpstuiver verdient.

In Vrij Nederland schreef een journalist daar vorig jaar in mei al eens over:

Sinds februari van dit jaar werk ik als click- of crowdworker. Ik verricht minuscule digitale taken en krijg daar in centen, een enkele keer een dollar, voor betaald. Ik vind die klusjes op gespecialiseerde platforms als clickworker.com, Prolific en de bekendste: Mechanical Turk, een onderdeel van Amazon. Sommigen noemen deze digitale taakjes microjobs, maar een microjob wordt over het algemeen gezien als iets waar je toch nog wel een half uurtje mee bezig bent – denk aan het ontwerpen van een logo, een homepage in elkaar knutselen, een blogpost schrijven. Bij Amazon heten de taakjes human intelligence tasks – oftewel HIT’s. Een HIT is de verkleinende trap van een microjob. Een opdracht waar je geen bijzondere kwaliteiten voor hoeft te bezitten en waar je enkele seconden tot minuten mee bezig bent.

In dat Vrij Nederland-artikel werk clickwork vertaald als klikwerk, maar we moesten tot vandaag wachten tot de persoon die zulk verricht in Trouw een klikwerker wordt genoemd:

Onlineplatformwerk wordt vaak ingedeeld in twee categorieën. Ten eerste zijn er de microtaken, taakjes die in een paar seconden of paar minuten kunnen worden afgerond en waarmee de ‘klikwerker‘ een paar cent kan verdienen, zoals het invullen van een enquête of het aanklikken van gezichten op foto’s.

Een klikwerker – in feite een vertaling van Engels clickworker – is dus iemand die met een of twee muiskliks een paar centen weet te verdienen. Omdat we in een platformeconomie schijnen te leven, zou de klikwerker weleens een blijvend fenomeen op de arbeidsmarkt kunnen zijn.

Definitie

klikwerker (de, -s) freelancer die via een platform microtaken uitvoert en daar een geringe beloning voor ontvangt, vertaling van Engels clickworker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *