ontsnappingsmutatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Inmiddels zijn we allemaal hobbyvirologen en hebben virologische vaktermen nauwelijks meer geheimen voor ons. Ze staan gewoon in de krant, worden een paar keer toegelicht en gaan vervolgens deel uitmaken van ons alledaagse discours.

Een mooi voorbeeld daarvan staat vandaag in Trouw. Dat schrijft over de manier waarop het virus zo verandert dat het vaccin niet meer 100 % bescherming biedt.

Deze verandering in het spike-eiwit komt ook al voor in de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant en staat bekend als de ‘ontsnappingsmutatie’. Dat juist zo’n mutatie optreedt bij varianten die al besmettelijker zijn, leidt niet alleen bij het RIVM tot zorgen. Behalve dat vaccins wellicht minder effectief zijn, vergroot het ook de kans op herbesmettingen.

Ontsnappingsmutatie maakt zo zijn mediadebuut, maar echte virologen zullen het ongetwijfeld herkennen. Het is een vertaling van escape mutation, dat in de Angelsaksische virologenvaktaal al veel langer bekend is. Het woord verwijst naar een mutatie van het virus waardoor ons afweersysteem het niet of niet direct herkent. Daardoor kan het virus gevaccineerden of mensen die een natuurlijke afweer hebben opgebouwd na een besmetting toch weer ziek maken.

Defintie

ontsnappingsmutatie (de, -s) mutatie waardoor een virus zo verandert, dat het vaccin of natuurlijke afweerstoffen geen bescherming tegen een infectie bieden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *