langetenensamenleving

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Afgelopen maandag trad voormalig misdaadverslaggever Peter R. de Vries in de satirische show ‘Promenade’ op. Hij had zich verkleed als Ganesha, de hindoegod met de gedaante van een olifant. Blijkbaar werd hem dat niet door iedereen in dank afgenomen en daarom verontschuldigde hij zich een dag later op Twitter. Peter R. de Vries had niemand willen kwetsen, vooral geen gelovige hindoes:

Ook die excuses maakten weer allerlei emoties los en gisteren schreef De Telegraaf daarover:

De meeste mensen die op het bericht reageren, vinden de verontschuldigingen onnodig. „Ik word zo moe van deze hypergevoelige langetenensamenleving”, laat een twitteraar weten. Iemand anders schrijft: ‘2020, het jaar dat niemand meer het vermogen heeft tot relativeren of tegen een grapje kan.’

Langetenensamenleving blijkt een nieuw woord te zijn, voor een samenleving waarin veel mensen snel beledigd zijn en boos verhaal gaan halen. Het woord ligt dus in lijn met langetenencultuur, een woord dat al wel langer bestaat en daarom in de Dikke Van Dale staat.

Langetenensamenleving is uiteraard gebaseerd op de uitdrukking lange tenen hebben, die zoiets betekent als: zich snel op zijn teentjes getrapt voelen, d.w.z. snel beledigd zijn.

Definitie

langetenensamenleving (de, -en) samenleving die ge­ken­merkt wordt door­dat veel men­sen snel op hun te­nen ge­trapt zijn

  1. Arnoud van den Eerenbeemt

    “Het is schandalig dat in de Grote Van Dale ‘Ganesha’ met sh en ‘Visjnoe’ met sj wordt geschreven. Het hindoepantheon verdient toch spellingconsistentie? En waarom ‘baba ganoush’, maar ‘kidoesj’, ‘Manoesj’ en
    ‘tarboesj’?” 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *