avocadoletsel

geplaatst in: Woord van de dag | 2

Plastisch chirurgen waarschuwen voor avocadoletsel, schrijven diverse media vandaag. Dat is letsel, meestal aan de hand, dat ontstaat bij onoordeelkundig ontpitten van de avocado. Meestal gaat het om een steekwond in de hand als gevolg van een mislukte poging om de punt van een mes in de avocadopit te steken.

Bij medici staat dit letsel aan de hand bekend als avocadohand: een verwonding in de weke delen van de hand, aangebracht met de scherpe punt van een (koks)mes. Vorig jaar ging het Woord van de Dag hier al eens over.

Definitie

avocadoletsel (het, -s) verwonding in de weke delen van de hand, vaak tevens aan de daar aanwezige zenuwen, bij het verwijderen van een avocadopit veroorzaakt door een prik met de scherpe punt van een (koks)mes

2 reacties

  1. Antoon VALCKX HOEX

    Vreemd verschijnsel. Wonend in Bolivia bereid ik elke dag al jaren een avocado bij de broodmaaltijd. Maar in die 15 jaar nog nooit een schrammetje opgelopen. Heb geen uitzonderlijk hoger IQ, dus gewoon vreselijk stom. De vrucht snijd je in de helft en de pit verwijderen met een lepel.

  2. Arnoud van den Eerenbeemt

    De woorden ‘avocadohand’ en ‘avocadoletsel’ zijn schertstermen in lekentaal en worden niet door medici gebezigd. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft er nog nooit gewag van gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *