blokjeskerst

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Al op de avond dat premier Mark Rutte het woord blokjesverjaardag introduceerde, voorspelden we dat blokjes een productief deel in nieuwe samenstellingen zou gaan worden. We noemden destijds blokjesbezoek, blokjesbruiloft, blokjesfeest en blokjesgasten en inmiddels zijn al die woorden ook daadwerkelijk aangetroffen.

Vandaag schrijft Trouw over hoe we de kerst gaan vieren. De krant heeft het over een blokjesdiner. Dat is dus niet een diner waarin de gerechten in blokjes of blokken worden geserveerd, maar een diner (of een reeks diners) waaraan verschillende gasten na elkaar aanzitten. Ook blokjeskerst maakt zijn mediadebuut:

Een ‘blokjeskerst’, waarbij verschillende takken van de familie op verschillende dagen op bezoek komen, zou om dezelfde redenen misschien wel, misschien niet een uitkomst kunnen bieden.

Blokjeskerst is dus een kerstviering waarbij gasten achtereenvolgens op bezoek komen. Dat wordt nu wel als bijzonder voorgesteld, maar in de praktijk is het niet veel anders dan er ook in andere jaren gebeurt: niet iedereen heeft per slot van rekening een tafel waar 16 of 20 man kan zitten.

Dat het nu blokjeskerst wordt genoemd, hangt louter samen met de reductie van het besmettingsrisico van gebeurtenissen waarbij niet iedereen tegelijkertijd aanwezig is, zeg maar: blokjesgebeurtenissen.

Definitie

blokjeskerst (de) Kerst waarop je de gasten in tijdsblokken gespreid over de kerstdagen ontvangt, als manier om de vorming van grote groepen te vermijden en zo het risico van virusverspreiding te verkleinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *