blokjesverjaardag

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Geen blokjesverjaardagen meer’, zei premier Rutte vanavond ter toelichting van een nieuw gebod aan de burgers van Nederland. Was het dringende advies sinds de vorige coronapersconferentie al om thuis niet meer dan drie gasten tegelijk te ontvangen, vanaf morgen mogen we ook niet meer dan drie gasten per dag in huis ontvangen. Dus niet vier of vijf blokjes van drie gasten, die achter elkaar op je verjaardag komen.

Hoewel blokjesverjaardag een splinternieuw woord is – afgaande op het feit dat het woord vóór vanavond niet op Twitter te vinden was en ook nog niet eerder in een krant stond – en blokje een woord met meer dan één betekenis is (bouillonblokje, kaasblokje, een blokje om lopen et cetera), was het woord meteen begrijpelijk. Niemand zal bijvoorbeeld bij blokjesverjaardag hebben gedacht aan een verjaardag waarop de gasten alleen kaasblokjes geserveerd krijgen.

Nee, in blokjesverjaardag is blokje een verkorting van tijdsblok: elk van de aaneengesloten periodes in een reeks waarin bepaalde handelingen worden verricht of bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden. Aan die betekenis van blok(je) zijn we de afgelopen tijd al gewend geraakt doordat bijvoorbeeld de musea de bezoektijden in tijdsblokken hebben opgedeeld.

Blokjesverjaardag verwijst impliciet naar de creativiteit waarmee Nederlanders met regels, dus ook met de coronaregels, plegen om te springen: we halen alles uit de kast om die regels op te rekken. Dus als we niet meer dan drie mensen tegelijk in huis mogen ontvangen en we tóch meer mensen voor ons feestje willen uitnodigen, nodigen we gewoon groepjes van drie mensen uit die achtereenvolgens bij ons langskomen. Om dat voortaan te voorkomen, wordt de drie-gastenregel nu aangescherpt.

Door de introductie in een goed bekeken persconferentie staat blokjesverjaardag in één keer op de kaart als neologisme. Het woord was bovendien de enige frivoliteit in een persconferentie die verder alleen somber nieuws bevatte en viel door het contrast des te sterker op. De kans is groot dat als blokjesverjaardag ingeburgerd raakt, er vervolgens allerlei analoog gevormd samenstellingen gaan ontstaan, zoals blokjesbezoek, blokjesbruiloft, blokjesfeest, blokjesgasten.

Definitie

blokjesverjaardag (de) verjaardag waarop de gasten in tijdsblokken gespreid over de dag worden ontvangen, m.n. als manier om de vorming van grote groepen te vermijden en zo het risico van virusverspreiding te verkleinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *