konijnenholtheorie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw publiceerde gisteren een mooi stuk over complottheorieën: ‘Zo beland je met een paar clicks in het konijnenhol van coronacomplotten’. Konijnenhol is een woord dat dit jaar vaak opduikt in verband met complottheorieën en het wordt dan ook tijd dat Van Dale de figuurlijke betekenis van dit woord gaat omschrijven:

konijnenhol 2 (figuurlijk) bizarre werkelijkheid waarin iemand min of meer toevallig verzeild raakt, m.n. gebruikt als naam voor de alternatieve werkelijkheden en wereldbeelden van aanhangers van complottheorieën

Deze figuurlijke betekenis is ontleend aan de Engelse uitdrukking down the rabbit hole (naar beneden in het konijnenhol). Dat is de titel van het eerste hoofdstuk van de roman Alice in Wonderland (1865) van Lewis Carroll (1832-1898). Carroll beschrijft daarin hoe Alice een wit konijn volgt in zijn konijnenhol en dan door een diep gat valt en uiteindelijk in een totaal andere wereld terechtkomt.

Dat konijnenhol nu zo vaak voorkomt in verband met complottheorieën leidt geheid tot een nieuw synoniem van complottheorie, namelijk konijnenholtheorie. Dat woord hebben we nu nog niet aangetroffen in een krant of op Twitter, maar dat is een kwestie van tijd: de Engelse pendant rabbit hole theory wordt al wél geregeld gebruikt.

Konijnenholtheorie is een aantrekkelijk synoniem voor een complottheorie. Het Alice in Wonderland-verhaal dat erachter schuilgaat, maakt het interessant, maar wat ook meewerkt aan de aantrekkelijkheid van het woord, is dat konijnenholtheorie gevoelsmatig iets onfris heeft.

Uiteraard moet konijnenholtheorie eerst nog werkelijk in de krant of op de sociale media aangetroffen worden (als vertaling van rabbit hole theory), voordat we met een echt nieuw woord te maken hebben

Definitie

konijnenholtheorie (de, konijnenholtheorieën) complottheorie,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *