knieldissident

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft Ephimenco in zijn column in Trouw over de Grand Prix in Oostenrijk. Lewis Hamilton eiste min of meer van zijn collegecoureurs dat ze voor de wedstrijd het inmiddels bekende knielgebaar zouden maken, dat staat voor de strijd tegen racisme:

Knielen is het huismerk van BLM geworden tijdens antiracismedemonstraties (denk aan de politieknie op de nek van George Floyd tot zijn dood erop volgde, of aan de knielende Martin Luther King tijdens een protest in de jaren zestig). Dit kniegebaar is dubbelzinnig, omdat het zowel slaafse onderwerping en onderdanigheid als oprecht respect kan verbeelden.

Max Verstappen knielde niet. Niet omdat hij een antiracist is, maar omdat hij zich elders had uitgesproken tegen racisme en in Oostenrijk was gekomen om deel te nemen aan een wedstrijd. Daarmee was Verstappen, zoals Ephimenco schrijft, een knieldissident:

Zo zette de wereldkampioen alvast het mes op de keel van eventuele knieldissidenten door voor de wedstrijd te zeggen dat ‘stilte over racisme over het algemeen medeplichtig is’.

Knieldissident is een nieuw woord met een eerste woorddeel dat opeens heel productief is geworden. Knielprotest is weliswaar al een vrij ingeburgerde samenstelling. Het is een indringend symbool van opstandigheid. De afgelopen weken heeft dit woord op vrij grote schaal navolging gekregen. Zo hebben we de afgelopen paar weken ook al knielmedia, knielpolitie en knielpoliticus aangetroffen. Die woorden hebben overigens vaak een negatieve bijklank. Knieldissident daarentegen heeft juist een rebelse connotatie. Dat komt in dit geval overigens door het element dissident, dat in dit geval verwijst naar iemand die zich verzet tegen een heersende mening

Definitie

knieldissident (de, -en) iemand die om principiële redenen weigert het knielgebaar van de antiracismebeweging te maken, zonder per definitie tegen die beweging te zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *