kerkhonger

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag schreef columnist Stijn Fens in Trouw:

Niet alleen de Dom is weg, ook al die andere kerkgebouwen die mij dierbaar zijn, zijn nu onbereikbaar. Ik mis ze. Niets fijner dan even een kerk binnenlopen. Het ruikt er alleen al zo lekker. Afgelopen week nog fietste ik op hoop van zegen naar een kerk bij mij in de buurt. Ik had kerkhonger.

Kerkhonger verwijst naar de behoefte een kerk te bezoeken. Niet per se vanwege een kerkdienst of het geloof (die behoefte heet geloofshonger), maar gewoon: om er te zijn. In het gebouw. Omdat zo’n kerkgebouw een speciale sfeer ademt.

Kerkhonger is ongetwijfeld bedacht naar analogie van huidhonger, een woord dat sinds het begin van de coronacrisis populair geworden is, maar feitelijk al sinds oktober 2010 in Van Dale staat, die het definieert als: ‘be­hoef­te aan aan­ra­king van de huid, bv. bij ba­by’s’. Inmiddels is huidhonger een veel breder toepasbaar woord. Het wordt bijvoorbeeld ook toegepast op singles die al maanden geen (tijdelijke) partner meer hebben gehad.

Kerkhonger is een samenstelling van kerk en honger in de figuurlijke betekenis ‘onverzadelijke begeerte (naar …)’. In oudere samenstellingen met honger in deze figuurlijke betekenis noemt honger doorgaans een handeling of een toestand: geloofshonger, leeshonger, levenshonger, machtshonger. Het interessante van huidhonger was dat niet alleen honger figuurlijk gebruikt werd, maar dat ook huid een metafoor is voor aanraking. Op een vergelijkbare manier moet ook kerk in kerkhonger figuurlijk worden opgevat. Het verwijst niet naar het kerkgebouw als zodanig, maar naar de speciale sfeer van eenheid of verbondenheid die in een kerk kan heersen.

Kerkhonger staat niet op zichzelf. Op Twitter maakte in april het woord terrashonger zijn debuut. Ook hier gaat het niet om het verlangen naar terrasjes, maar om het verlangen om (samen met anderen) op een terras te zitten. Uitgaanshonger zou je het kunnen noemen. Op 29 april maakte ook kantoorhonger zijn entree op Twitter:

In navolging op de alom populaire term #huidhonger (behoefte aan aanraken) dan ook maar #kantoorhonger! Ik. Wil. Terug. Naar. Kantoor. #workingfromhome #WFH #officenee

En op 5 mei twitterde iemand:

Huidhonger allemaal goed en wel. #Caféhonger, is dat al een ding?

Het is niet ondenkbaar dat honger in dit type samenstellingen productief gaat worden en dat we binnenkort ook woorden als museumhonger en concertgebouwhonger mogen begroeten.

Definitie

kerkhonger (de, g.mv.) verlangen naar het bezoeken van een kerk, niet speciaal om daar een kerkdienst bij te wonen als wel om de speciale sfeer die daar heerst en het gevoel van verbondenheid met een groter geheel dat deze sfeer oproept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *