man-op-de-maanmoment

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag noemde de nieuwe EC-voorzitter Ursula von der Leyen de eveneens vandaag gepresenteerde Green Deal het ‘Europese man-op-de-maanmoment’.

Je vraagt je dan wel meteen af wat het Amerikaanse, Chinese en Russische man-op-de-maanmoment moet zijn geweest, maar eerlijk is eerlijk: man-op-de-maanmoment is een goed gekozen, want tot de verbeelding sprekende metafoor. Althans: voor babyboomers. Als we uitgaan van het Amerikaans-Engelse voorbeeld: man on the moon moment, waarmee feitelijk een historisch moment wordt bedoeld dat je je hele leven bijblijft. U weet wel, van het type: ‘ik weet nog waar ik was en wat ik deed toen Kennedy werd vermoord’ of ‘… dat vliegtuig in het WTC vloog’. Maar kennelijk denkt Von der Leyen dat ook voor jongeren die de beelden van de maanlanding hebben gezien de metafoor man-op-de-maanmoment tot de verbeelding spreekt.

Begrijpelijkerwijs gebruikte Von der Leyen niet een van de rampvarianten (moord-op-president-Kennedymoment of vliegtuig-in-het-WTC-moment) die in theorie eveneens een historisch moment kunnen aanduiden, maar die geassocieerd worden met iets naars.

Blijkbaar is man-op-de-maanmoment iets waar we collectief positief warme gevoelens bij hebben en probeert Von der Leyen de Green Deal met deze metafoor te framen als ‘a small step for a man, one giant Leap for mankind’, de woorden die eeuwigheidswaarde hebben gekregen dankzij de eerste man op de maan: Neil Armstrong.

Man-op-de-maanmoment zou nu weleens een taaloverstijgende metafoor kunnen gaan worden, mits anderen (buiten Amerika) deze metafoor overnemen.

Definitie

man-op-de-maanmoment (het, -en) historisch moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *