tatoegetakeld

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Woordenboekmaker ben je niet slechts van negen tot vijf, maar ook buiten kantooruren en in de weekends. Zo werden wij (plu­ra­lis mo­des­ti­ae) afgelopen zondag op de Beurs van Bijzondere Uitgevers aangesproken door iemand met de vraag of we het woord tatoegetakelden kenden. De spreker gebruikte dat woord ter aanduiding van mensen die ‘onder de tatoeages’ zitten. ‘Zo lelijk vind ik dat!’

Nee, maar we noteerden dat woord natuurlijk wel en op maandagochtend gingen we op onderzoek uit. In de media is het woord niet te vinden, maar op Twitter blijkt tatoegetakeld sinds 2010 sporadisch te zijn gebruikt.

Hoor net dat ik “tatoegetakeld” ben. Klinkt nog niet eens zo slecht,

schrijft een twitteraar op 5 juli 2010. Als persoonsaanduiding maakte tatoegetakelde op 12 mei 2018 zijn Twitterdebuut:

Wie is die tatoegetakelde?

Het woord leidt vooralsnog dus een tamelijk apocrief bestaan, net als tatoetakeling, zoals blijkt op Twitter:

Ik gebruik het woord tatoetakeling voor lelijke tatoes, maar dat zou hier ook van toepassing kunnen zijn.

Tatoegetakeld is eigenlijk wel een interessant woord, want het is ogenschijnlijk een porte-manteauwoord van het eerste deel van tatoeage en het deelwoord toegetakeld, maar mogelijk is het tevens ontstaan onder invloed van het Engelstalige, ook in Nederland gangbare synoniem van tatoeage, namelijk tattoo. Op Twitter blijkt tattoogetakeld en tattoogetakelde in feite óók voor te komen:

Merk nu pas hoeveel mensen zich tattoogetakeld hebben. NL op zijn mooist…

Op grond van deze waarnemingen keken we eens hoe het zit met tatoe. Die spelling blijkt op informele media, zoals Twitter, weleens gebruikt te worden als variant van tattoo en dus in feite ook als verkorting (en synoniem) van tatoeage. Moeten we daaruit opmaken dat tattoo langzamerhand vernederlandst tot tatoe?

Hoe dan ook is tatoegetakeld(e) een tot de verbeelding sprekend woord, dat best weleens toekomst zou kunnen hebben.

Definitie

tatoegetakeld (bijvoeglijk naamwoord) (ongunstig, van personen) met zichtbare (lelijke) tatoeages en daardoor als afstotelijk beoordeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *