digitaal condoom

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Hoe zullen we het uiteindelijk gaan noemen: selfiecondoom, sextingcondoom, sextcondoom, digicondoom? Feit is dat de Belgische media vandaag berichten over een digitaal condoom. Met dat ‘condoom’ wordt niet naar het oude vertrouwde rubbertje verwezen, maar wel naar iets wat bescherming biedt. Digitaal condoom is namelijk de metaforische naam voor een app waarmee naaktselfies kunnen worden beschermd, zodat veilig sexting mogelijk wordt:

Wie met de applicatie een foto maakt waarop zij of hij (half)naakt te zien is – een zogenaamde ‘sext’ – kan zijn gezicht onherkenbaar maken en/of dat beeld beschermen met een watermerk. Dat bestaat uit de naam en het telefoonnummer van de ontvanger. Voelt die de aandrang om het beeld verder te verspreiden, staat hij dus zelf voor schut.

De term digitaal condoom die vandaag onder meer figureert in Het Laatste Nieuws (waaruit bovenstaand citaat afkomstig is) en de sites van De Standaard en De Morgen, mag dan vandaag zijn mediadebuut beleven, helemaal nieuw is hij niet. Sinds 2011 figureert digitaal condoom op Twitter in berichten over veilig internetten, programmeren e.d.

De taalvorm digitaal condoom is daarom niet nieuw, maar omdat de betekenis ervan dat wel is, hebben we toch te maken met een nieuw begrip.

Of de term digitaal condoom beklijft, wachten we af, maar áls dat het geval is, is de kans groot dat er (korte) synoniemen voor gaan ontstaan. Spannend!

Definitie

digitaal condoom (het, digitale condooms) app om bij sexting het gezicht op een digitale naaktfoto onherkenbaar te maken en/of om er een watermerk aan te hechten, waardoor anoniem doorsturen onmogelijk wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *