pelikaandrone

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over de pelikaandrone, een uitvinding van de TU:

Pelikanen scheppen vissen uit het water met hun snavel met keelzak. Als zij hun hoofd bewegen loopt het water weg en blijft de geschubde delicatesse over. Onderzoekers hebben daarom hun drone die watermonsters kan nemen en de kwaliteit van de doorzichtige vloeistof kan meten genoemd naar deze zeevogels.

De krant voegt eraan toe dat de pelikaandrone ‘waterdicht [is] en kan landen op en duiken in het water’.

Pelkaandrone is een wel metaforische naam voor de drone, die niet is genoemd naar de vorm of het uiterlijk van een pelikaan, maar naar een eigenschap van deze vogel, namelijk het vermogen met zijn snavel vissen uit oppervlaktewater te filteren. Vist de pelikaan met zijn snavel vissen uit het water, de pelikaandrone ‘hapt’ representatief onderzoeksmateriaal op.

De pelkaandrone is niet zomaar een gadget voor onderzoekers van waterkwaliteit, maar een instrument om de verzameling van watermonsters eenvoudiger en goedkoper te maken. De kans is daarom aanwezig dat onder vaklieden de pelkiaandrone een begrip wordt en misschien zelfs wordt verkort tot pelikaan sec.

Definitie

pelikaandrone (de, -s) drone waarmee representatieve watermonsters van oppervlaktewater kunnen worden verzameld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *