eetschaamte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De schaamte voorbij? Jaren geleden is die uitdrukking populair gemaakt door feministe Anja Meulenbelt, maar anno 2019 is de schaamte weer helemaal back in town.

Nadat vorig jaar het aan het Zweeds (flygskam) ontleende woord vliegschaamte zijn entree had gemaakt in onze taal, noteerden we al onder meer rijschaamte, bezorgschaamte en bloemenschaamte. Inmiddels kunnen we wel concluderen dat 2019 hard op weg is het Jaar van de Schaamte te worden, want vandaag debuteert in De Volkskrant een nieuwe loot aan de schaamtestam:

Eetschaamte speelt op bij ramadan

Ongelovige of gelovige moslims die tijdens de ramadan toch wat eten tussen zonsop- en -ondergang, blijken daar last van te hebben. Kennelijk verwachten zowel medegelovigen als ongelovigen dat elke moslim tijdens de ramadan overdag vast. Doet iemand dat om welke reden dan ook niet – bij diabetes en ongesteldheid mag je ook tijdens de ramadan overdag eten – dan ervaren ze schaamte bij het eten of drinken: eetschaamte.

Eetschaamte is vast niet de laatste schaamtesamenstelling die we dit jaar mogen begroeten. Maar hé, zolang de schaamte maar geen schande wordt…

Hoewel, er is in feite iets interessants aan de hand met de moderne schaamte. Zo horen we het woord vliegschaamte, dat eigenlijk niet meer dan een schuldgevoel benoemt, de laatste tijd óók wel in verwijten, alsof het een schande betreft. Tegen iemand die voor een weekje naar Bali of Bangkok vliegt, zeg je namelijk al snel als quasi-grappig verwijt: ‘Heb jij helemaal geen last van vliegschaamte?’

Naarmate zulk gebruik van vliegschaamte (en andere schaamtes) gewoner wordt, neemt de kans op het ontstaan van het woord vliegschande ook toe. Ook dat woord zou trouwens een vertaling kunnen zijn van het Zweedse woord flygskam, want skam laat zich niet alleen als schaamte maar ook als schande vertalen.

Definitie

eetschaamte (de, g.mv.) schaamte die mensen ervaren als ze eten terwijl van hen wordt verwacht dat ze vasten, bijvoorbeeld omdat het ramadan is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *