klimaateiland

geplaatst in: Woord van de dag | 0

We kenden al windeilanden (opgespoten stukken land op zee met windmolens) en zonneeilanden (drijvende zonneparken). Vandaag maakt een koepelbegrip voor zulke eilanden zijn opwachting in de krant: het klimaateiland. De Telegraaf schrijft:

Nederland krijgt er in de toekomst mogelijk een flink aantal eilanden bij. Het gaat om heuse klimaateilanden voor zonnepanelen en windmolenparken.

De woordvorm zelf is trouwens niet helemaal nieuw. In 2010 gebruikte De Volkskrant datzelfde woord al eens om duidelijk te maken dat Nederland op het gebied van klimaatmaatregelen niet op zichzelf staat, dus geen eilandje vormt:

Nederland is geen klimaateiland. Het Nederlandse streven naar een grotere reductie van CO2-uitstoot dan de omringende landen moet die landen bewegen ons voorbeeld te volgen.

Gezien de actieve klimaatpolitiek in ons taalgebied is er een gerede kans dat naast zonne– en windeiland ook de parapluterm klimaateiland beklijft (net als wellicht energie-eiland), vooral omdat dit woord niet zozeer de energiebronnen (wind, zon), als wel het doel van het opwekken van alternatieve energie aanduidt, namelijk klimaatverandering tegengaan.

Definitie

klimaateiland (het, -en) vast of drijvend eiland dat (aangelegd en) ingericht is voor het opwekken van energie uit wind (windeiland) of zonlicht (zonne-eiland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *