snuifyoga

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorig jaar verrijkte politiekorpschef Erik Akerboom met de toen onmisbare hulp van De Telegraaf onze taal met het woord yogasnuiver, deze week kandideert hij geheel op eigen kracht het woord snuifyoga als taalverrijking. In Trouw lezen we vandaag:

‘Snuifyoga’ wordt het fenomeen genoemd, en de politie komt het regelmatig tegen: groepen jonge mensen die de hele week gezond leven en met yoga de stress beheersen, om in het weekeinde een lijntje cocaïne te leggen. Daarmee dragen ook zij bij aan de zogenoemde ondermijning, de beïnvloeding door de onderwereld van legale instellingen, bijvoorbeeld via corruptie.

Simpel gezegd is snuifyoga dus datgene wat de yogasnuiver doet.

Vorig jaar had Akerboom het bij de (Engelstalige) presentatie van het politiejaarverslag over 2017 over cocaine yogis, welke term toen door De Telegraaf – nogal vrij – werd vertaald als ‘yogasnuivers’. In het jaarverslag over 2018 blijkt dat de politie, Akerboom voorop, dat woord heeft omarmd. In het voorwoord munt Akerboom nu namelijk zélf het nog niet eerder vertoonde woord snuifyoga, wanneer hij schrijft:

Het is in Nederland heel normaal dat mensen op een dancefeest een pilletje gebruiken. Of dat jonge mensen de hele week gezond leven, sporten en aan yoga doen om de stress tegen te gaan. En dan in het weekend een lijntje leggen. ‘Snuifyoga’ heet dat. Dat lijkt onschuldig, maar de criminaliteit die meekomt is dat niet: extreem geweld, corruptie en de verziekende werking van de enorme hoeveelheden geld in handen van criminelen. Gebruikers zouden zich meer bewust moeten zijn van de wereld die zij in stand houden.

Snuifyoga is onmiskenbaar een neologisme, maar het komt niet helemaal uit de lucht vallen. In het Engels is al wat langer sprake van de cocaine yoga lifestyle. Zo schreef de Britse krant The Times vorig jaar (17 augustus 2018) over de

cocaine-yoga lifestyle, a punishing regime of feast and famine, detox and retox, binge and purge. By using yoga, healthy living and alternative therapies, cocaine-yoga types believe they can achieve balance in their lives.

De stap van de Engelse term cocaine yoga (lifestyle) naar het Nederlandse woord snuifyoga ligt voor de hand als je weet dat cocaïne doorgaans wordt geconsumeerd door ‘een lijntje’ te snuiven. Het lijkt er dan ook op dat het woord snuifyoga twee inspiratiebronnen heeft: de Engelse term cocaine yoga én het vorig jaar in feite door De Telegraaf gemunte (en vervolgens door de politie én de politiek omarmde) woord yogasnuiver.

Nu nog maar even afwachten of snuifyoga net zo snel ingeburgerd raakt als yogasnuiver vorig jaar overkwam.

Definitie

snuifyoga (de, g.mv.) leefstijl van de zogeheten yogasnuivers, die door de week uitermate gezond en bewust leven , maar zich in de weekends in het uitgaansleven te buiten gaan aan cocaïne en partydrugs (waardoor ze feitelijk bijdragen aan de instandhouding van de drugscriminaliteit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *