yogasnuiver

geplaatst in: Woord van de dag | 3

Afgelopen week kreeg het woord yoga een enigszins bedenkelijke bijklank dankzij een nieuw woord: yogasnuiver. Aanleiding voor de vorming van dit neologisme was een opmerking die politiebaas Erik Akerboom eerder deze week maakte over de normalisatie van drugsgebruik:

Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness. Maar in het weekend nemen ze cocaïne en pillen . Op deze manier wordt drugsgebruik genormaliseerd en zelfs geromantiseerd. Van dat imago moeten we af. (De Telegraaf, 11-4-2018)

‘We zijn een land van yogasnuivers’, kopte De Telegraaf daarom afgelopen dinsdag. De speech van Akerboom was echter in het Engels en Akerboom zelf had het over cocaine yogis gehad:

I have noticed a worrying development here: romantic stories about drug use. The phenomenon known as the ‘wellness paradox’, or ‘cocaine yogis’.

De term yogasnuiver is dus een vertaling (van De Telegraaf?) van cocaine yogi, een term die – als we ons niet vergissen – reeds in 2005 is geïntroduceerd door de Britse lifestylejournaliste Kate Spicer. Andere Nederlandse kranten die Akerboom citeerden, zoals het Algemeen Dagblad, het Dagblad van het Noorden en Het Parool, hadden het trouwens niet over yogasnuivers, maar – veel letterlijker – over cocaïneyogi’s:

Politiekorpschef Erik Akerboom zegt zich zorgen te maken over het romantiseren van drugsgebruik in de samenleving. In dat verband noemt hij het fenomeen ‘cocaïneyogi’s’. Dat zijn hoogopgeleide jonge mensen die doordeweeks een ultragezonde levensstijl aanhouden maar in het weekend drinken, snuiven of pillen nemen. (Het Parool, 11-4-2018)

Anders dan cocaïneyogi is de Telegraaf-vondst yogasnuiver op Twitter wel enigszins aangeslagen, dat wil zeggen: vanaf 10 april is het woord dagelijks een paar keer op Twitter te vinden geweest. Dat wil nog niet zeggen dat het woord beklijft, maar de bekendheid ervan neemt er in elk geval wel door toe.

Als yogasnuiver een begrip wordt voor iemand die bewust leeft, maar zich nu en dan overgeeft aan zijn of haar guilty pleasure(s), is de kans groot dat er naar analogie daarvan meer woorden met yoga ontstaan van het type yogadrinker en yogasnacker. In zulke woorden is yoga een metafoor voor een gezonde en bewuste leefstijl. Die metafoor krijgt echter een negatieve lading omdat het tweede deel van woorden als yogasnuiver en yogadrinker verwijst naar onwenselijk gedrag.

Definitie

yogasnuiver (m, -s) iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!  Totaal


  3 reacties

  1. snuifyoga – Taalbank

   […] politiekorpschef Erik Akerboom met de toen onmisbare hulp van De Telegraaf onze taal met het woord yogasnuiver, deze week kandideert hij geheel op eigen kracht het woord snuifyoga als taalverrijking. In Trouw […]

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *