brancarddrone

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Ons leger is mogelijk geïnteresseerd in de aanschaf van grote drones, waarmee goederen naar en gewonden van het slagveld kunnen worden vervoerd, schrijft De Telegraaf vandaag:

De Koninklijke Landmacht houdt de kaarten nog tegen de borst als het gaat om mogelijke aanschaf van de ‘brancarddrones’, zoals ze ook worden genoemd. Het krijgsmachtsdeel vindt dat drones veel potentie hebben. Niet alleen in de logistiek, maar ook om informatie te vergaren en zelfs als wapen.

Uit het krantenbericht blijkt dat het gaat om zelfvliegende ‘superdrones’ met 500 kilogram laadvermogen. Als de superdrones inderdaad niet alleen worden gebruikt voor het vervoer van gewonden, maar ook voor het transport van wapens en voorraden, is de naam brancarddrone trouwens wel enigszins misleidend.

Brancarddrone is weliswaar een nieuw woord, maar het komt niet helemaal uit de lucht vallen. Er zijn de laatste tijd veel meer samenstellingen met drone ontstaan. Zo maakten kranten eerder al melding van de komst van een ambulancedrone: een drone waarmee weliswaar geen gewonden worden vervoerd, maar waarmee wel medische apparatuur naar gewonden e.d. wordt gevlogen.

Definitie

brancarddrone (de, -s) grote militaire drone waarmee personen en goederen kunnen worden vervoerd, m.n. bedoeld voor het vervoer van gewonde militairen van het slagveld naar een (veld)hospitaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *