cybercharlatan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant, het Algemeen Dagblad en diverse regionale kranten berichten vandaag over een rechtszaak tussen een Quote 500-miljonair en zijn voormalige geliefde. Hun relatie is op de klippen gelopen nadat de miljonair haar begon te wantrouwen: ze zou geld hebben verduisterd en seks met anderen hebben gehad in Afrika.

Belangrijker is misschien dat de miljonair een nieuwe vriendin heeft gekregen: schrijver, spion (?) en zelfbenoemd meesterhacker Rian van Rijbroek, die naar eigen zeggen gepokt en gemazeld is in cybersecurity, hacken en – een door haarzelf gemunt begrip – smart blockchain.

Na een optreden, vorig jaar, in Nieuwsuur, waar ze als cyberexpert werd gepresenteerd, beoordeelden andere (of echte) experts op het gebied van cybersecurity haar als nepexpert. Vandaag typeren de kranten haar eensgezind als cybercharlatan. Dat komt vermoedelijk doordat dat woord tijdens de zaak is gebruikt door een van de advocaten die stelde ‘dat de verhalen dat ze een cyberfantast en cybercharlatan is “stemmingmakerij” zijn’.

Cybercharlatan is ritmisch en klankmatig een prettig woord, dat op 18 januari van dit jaar zijn mediadebuut maakte in De Volkskrant. Vooralsnog is het te nauw gekoppeld aan één persoon om als soortnaam te worden beschouwd. Mocht er ooit wel een soortnaam nodig zijn voor nepexperts op het gebied van cybersecurity, dan is cybercharlatan uit esthetisch oogpunt te prefereren boven alternatieven als cyberfantast.

Definitie

cybercharlatan (de, -s) iemand die ten onrechte claimt over ken­nis of vaar­dig­he­den te beschikken waar­door hij of zij ge­kwa­li­fi­ceerd zou zijn om werk­zaam­he­den op het gebied van cybersecurity te ver­rich­ten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *