rijschaamte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorig jaar maakte het woord vliegschaamte zijn opwachting in onze taal en vandaag blijkt dat dit woord een trend gezet heeft, want naar analogie ervan creëert een man die zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden in een interview in NRC Next het woord rijschaamte:

Ik ga door, want er komt steeds meer debat: over vliegen, over vuurwerk. Sommige dingen worden echt minder vanzelfsprekend. Ik hoop dat er ook rijschaamte komt.

Het zat er eigenlijk wel in dat vliegschaamte, toen het eenmaal ingeburgerd was in onze taal, nieuwe woorden zou oproepen, en de kans is groot dat we binnenkort wel meer samenstellingen met schaamte zullen gaan aantreffen: vaarschaamte (voor eigenaars van plezierjachtjes), cruiseschaamte (voor toeristen die op cruise gaan), stookschaamte (voor eigenaars van houtkachels en open haarden), skischaamte (voor skiërs als ze inzien hoe slecht skiën voor de natuur is) en misschien zelfs wel vleesschaamte (schaamte die carnivoren ervaren vanwege het nuttigen van vlees).

Hoewel het woord rijschaamte nu gemunt is, moeten we nog maar afwachten of mensen inderdaad omwille van het klimaat de auto zullen laten staan.

Definitie

rijschaamte (de, g.mv.) schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een gemotoriseerd voertuig terwijl hij beseft dat er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *