groenevingeroplossing

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Vergeet windmolens, veganisme en CO2-opslag onder de grond’, schrijft De Telegraafvandaag: ‘Bomen zijn ons meest krachtige wapen in de strijd tegen klimaatverandering.’ Dat vindt althans de Britse ecoloog Thomas Crowther, die pleit voor het aanplanten van 1000 miljard bomen in de strijd tegen de opwarming van de aarde:

De groene-vinger-oplossing kan voor een adempauze zorgen in het verhitte debat over het klimaatakkoord. Massale boomaanplant elders ter wereld zou onze CO2-uitstoot volgens deskundigen zo snel compenseren dat burgers hier meer tijd krijgen voor de omstreden energietransitie. Den Haag hoeft dan minder haast te maken om burgers richting elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen te duwen.

De samenstelling groenevingeroplossing is gevormd met de uitdrukking groene vingers hebben (succes hebben bij het kweken van planten) en verwijst dus naar de land-, tuin- en bosbouwkundige vaardigheden van de mens, die ingezet kunnen worden om klimaatverandering tegen te gaan.

Het woord groenevingeroplossing herinnert aan het woord groenelongenoplossing, dat gevormd is met de uitdrukking groene longen ter aanduiding van bossen. Die bossen worden zo genoemd omdat (groene) bomen overdag koolstofdioxide (CO2) opnemen uit de lucht en dat omzetten in suikers en zuurstof.

In zekere zin verwijzen groenevingeroplossing en groenelongenoplossing dan ook naar hetzelfde fenomeen, al benaderen beide woorden dat wel vanuit een verschillend perspectief.

Definitie

groenevingeroplossing (de, -en) oplossing van (een deel van) het probleem van de klimaatverandering door middel van grootschalige bosbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *